Z jakich nasion można tłoczyć olej?

Okazuje się, że oleju wcale nie trzeba kupować w sklepie. Można go wykonać samodzielnie w domu, dostarczając tym samym organizmowi wartościowych składników odżywczych. Naturalnie tłoczony jest źródłem cennych witamin, przede wszystkim witaminy E, kwasów tłuszczowych z grup Omega-3 i 6. Można go skomponować z ulubioną potrawą lub sałatką, by wzmocnić ich smak. Specjaliści przekonują, że należy dostarczać organizmowi aż 1 gram oleju proporcjonalnie do 1 kilograma masy ciała. Pozyskanie tak wspaniałego produktu możliwe jest dzięki prasie do oleju. Z jakich nasion korzystać, by stworzyć własne dobrodziejstwo prozdrowotne?

Aby lepiej i smaczniej się żyło

Specjalne prasy do tłoczenia oleju to nie wszystko, nawet niektóre wyciskarki wyposażone są w końcówkę, służącą do wyciskania go z nasion. Wystarczy ją nałożyć i przejść do tłoczenia. Najpopularniejszymi składnikami, służącymi do wytwarzania oleju, są nasiona sezamu, lnu czy słonecznika. Mają bardzo pozytywny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Dużą popularność zyskuje ostatnimi czasy ten pozyskiwany z nasion czarnuszki.

W jego właściwościach podkreśla się działanie zwiększające odporność, co jest szczególnie ważne w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Naturalnie pozyskiwany olej jest dużo bardziej zdrowy niż ten zakupiony w sklepie. Wystarczy tylko posiadać składniki, z których można go wytworzyć. Bardzo popularny jest jeszcze ten otrzymywany z pestek dyni, które wykazują działanie antynowotworowe i chronią przed zawałem serca.

Artykuł przygotowany we współpracy z Ronic

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − cztery =