Tajemnice wypieku pizzy

Tajemnice wypieku pizzy
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ma szeroką grupę fanów a przyrządzenie jak we Włoszech to podstawowa umiejętność jak gotowanie wody. Niezależnie od typu czy rodzaju istnieje kilka elementów, dzięki którym pizza będzie znakomita. Jakie są to zasady ? Co zrobić, aby pizza była wyśmienitym posiłkiem ? O tym wszystkim poniżej.

Sos do pizzy

Sos pomidorowy to podstawa pizzy a we Włoszech jest traktowany jako sos narodowy. Jego doskonałość tkwi w prostocie. Powinien być przygotowywany z przecieru pomidorowego, czyli passaty, która jest dostępna w sklepie lub możemy przygotowywać ją samemu np. z pomidorów z puszki. Do przecieru dodajemy czosnek oraz oregano i oliwę. Te cztery składniki w zupełności wystarczą, aby sos był idealnym podkładem pod pizze.

Składniki

Ważnym czynnikiem są składniki a w szczególności ich jakość. Stosując te oryginalne i wysokiej jakości pizza będzie doskonałym posiłkiem. Nie warto szukać zamienników czy tańszych alternatyw, gdy zepsuje to tylko całą pizzę. Jeśli nie mamy dostępu do serca czy Włoskiej szybki możemy dodawać również dobre lokalne produkty.

Piec do pizzy

Jednym z sekretów udanej pizzy jest piec do jej wypieku. Oryginalną pizzę w piecu chlebowym piecze się w temperaturę nawet 500 stopni, a cały proces trwa od 60 do 90 sekund. Profesjonalne piece uzyskują tylko nieco niższe temperatury. Najczęściej używanym piecem w gastronomii jest piec do pizzy dwupoziomowy, który gwarantuje wszystkie powyższe zalety i sprawdza się przy obsłudze dużej ilości zamówień. Jeśli chcesz osiągnąć taki efekt w domu, musimy mieć możliwość rozgrzania swojego piecyka do tak wysokich temperatur.

Artykuł napisany we współpracy z Gastor – wyposażenie lokali gastronomicznych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*