Rodzaje win

Wina można kwalifikować na różne sposoby. Możemy wziąć pod uwagę ich barwę, zawartość dwutlenku węgla, zawartość alkoholu, zawartość cukru. Jeśli chcemy w łatwy sposób wybrać wino, warto zapoznać się z poniższymi kwalifikacjami.

Podział win ze względu na jego barwę:

-różowe ( barwa w kolorach jasnoróżowych do jasnoczerwonych) np. Volunte Pilnot

-białe (barwa w kolorach od jasnożółtej do zielonkawej albo brązowej) np. Bisol Talento

-czerwone (barwa w kolorach od jasnoczerwonych do ciemnowiśniowych) np. wino Piemont

Kolejny bardzo istotny podział win, odnosi się do zawartości w nich alkoholu. W zależności od posiadanej procentowej zawartości alkoholu wyróżniamy wina:

– słabe, które posiadają maksymalnie do 10 procent alkoholu

-średnio mocne, które posiadają od 10 do 14 procent alkoholu

-mocne, które mają w sobie od 14 do 18 procent alkoholu

-wzmocnione, zaczynają się od 18-procentowej zawartości alkoholu. Inaczej nazywane są określeniem alkoholizowanych, mogą to być na przykład wina: porto, sherry,malaga, madera.

W zależności od zawartości dwutlenku węgla, wina dzielimy na:

-spokojne

-półmusujące

-półmusujące- gazowane

-musujące- gazowane

Wina podzielone ze względu na zawartość w ich cukru:

– wytrawne, posiadają w sobie do maksymalnie 1,5 %cukru

-półwytrawne, mają w składzie od 2 do 4 % cukru

-półsłodkie, zawierają cukier na poziomie od 4,5 do 7,5 % (sprawdź ofertę: wina białe pół-słodkie)

-słodkie, ich zawartość cukru to 8 do 16 %

-bardzo słodkie, mają one więcej niż 16 % cukru.

Wina można podzielić także na inne kryterium, biorące pod uwagę sposób konsumpcji oraz jej czas.

W ten sposób wina można podzielić na:

-stołowe

-deserowe

-likierowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 − sześć =