Zdrowotne właściwości olejów tłoczonych na zimno

Coraz większa ilość osób zaczyna zwracać uwagę na jakość spożywanych przez siebie posiłków. Sprawia to, iż gwałtownie rośnie popularność olejów tłoczonych na zimno. Jakie są ich właściwości? Dlaczego specjaliści polecają ich codzienne spożywanie? 

Zdrowe tłuszcze roślinne w codziennej diecie aktywnego człowieka

Jedną z głównych zalet tłuszczów roślinnych tłoczonych na zimno jest duża zawartość nienasyconych tłuszczów z grupy omega-3, omega-6 oraz witamin w nich rozpuszczalnych. W wielu pracach naukowych udowodniono, iż regularne dostarczanie tych substancji do organizmu jest niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Przykładem takiego „zdrowego” tłuszczu roślinnego jest na przykład olej lniany tłoczony na zimno. Jego zalecana dawka to około 4 łyżek stołowych każdego dnia. 

Innym, prozdrowotnym tłuszczem roślinnym jest olej z ostropestu plamistego. Charakteryzuje się on korzystnym stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6 oraz działaniem mogącym potencjalnie łagodzić choroby alergiczne, które są plagą XXI-wieku. Dietetycy cenią go również ze względu na dużą zawartość sylimarolu, który może wykazywać potencjalne działanie regenerujące wątrobę oraz fitosteroli, które mogą obniżać poziom aterogennego cholesterolu. Zalecana dawka oleju z ostropestu plamistego wynosi około 1-2 łyżki stołowe każdego dnia. Co warte jednak zaznaczenia, nie dotyczy to kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, które powinny zaniechać jego przyjmowania. Z przykładową ofertą oleju z ostropestu plamistego tłoczonego na zimno można zapoznać się między innymi na stronie internetowej https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-ostropestu/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 4 =