Jedzenie sushi stało się bardzo popularnym sposobem na uzupełnienie zdrowej diety. Jeszcze do niedawna spożywanie surowej ryby stanowiło absurd dla wielu. Dziś jest jednym z bardziej powszechnych sposobów na delektowanie się owocami morza. Trend jedzenia potrawy owładnął nie tylko Amerykę Północną, ale również Europę. Coraz częstym zjawiskiem jest samodzielne przygotowywanie tego posiłku od lat znanego w kulturze Dalekiego Wschodu. Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia dania charakterystycznego dla krajów azjatyckich?
Podstawowym składnikiem sushi jest ryż. W przypadku zdecydowania się na własnoręczne wykonanie tego dania należy jednak wziąć pod uwagę kilka aspektów. Ryż do sushi jest o tyle specyficzny, iż jest bardzo kleisty. To właśnie ta cecha pozwala w łatwy sposób zwinąć algi morskie w roladki. Wybór ryżu do tego dania nie może więc paść w kierunku najtańszej, białej odmiany. W sklepach spożywczych są dostępne specjalne ryże do tego dania, pozwalające uzyskać idealny kształt rolek. Dodatkowym elementem obecnym w składzie ryżu do sushi jest przyprawa ryżowa Kikkoman. Ten dodatek jest odpowiedzialny za specyficzny smak, charakterystyczny dla krążków. Warto więc zaopatrzyć się w tę przyprawę planując samodzielne wykonanie sushi.
Decydując się na własne sushi należy wziąć pod uwagę konieczność zakupu podstawowych składników. Oprócz ryżu, obowiązkowym są również morskie algi zwane nori, które są spoiwem ryżowych krążków. Kolejnym ważnym produktem jest mata bambusowa, bez której trudnym będzie ciasne zawinięcie krążków. Nie można też zapominać o dodatkach smakowych, wydobywających z tej potrawy odpowiedni smak i aromat. Sos sojowy, ocet ryżowy i wasabi stanowią obowiązkowe dodatki do ryżowych krążków. Zakup tych produktów nie musi wiązać się z jednorazowym użyciem. Jeśli robienie tej potrawy Ci się spodoba, będziesz mógł je wykorzystać ponownie. Składniki można również dodawać do innych potraw, które wykonujesz w kuchni na co dzień.
W krajach Dalekiego Wschodu oczywistym jest, iż sushi spożywa się przy użyciu pałeczek. Nauka jedzenia pałeczkami stanowi doskonałą zabawę, jednak nie jest elementem obowiązkowym. Jeśli nie zależy Ci na eleganckim spożywaniu tego dania, możesz do tego celu użyć rąk. Warto również wiedzieć, iż krążki powinno się jeść w jednych kęsach. Nawet, jeśli dany egzemplarz wydaje się sporych rozmiarów nie powinno się tym przejmować. Jedząc całego na raz można poczuć pełnię jego smaku. Należy wiec odstawić na bok przyzwyczajenia znane z kuchni europejskiej i rozkoszować się tą potrawą tak jak robią to Japończycy.