Przepisy BHP w zakładach piekarniczych

Współczesne piekarnie to w ogromnej mierze zakłady zmechanizowane, czyli wykorzystujące wiele nowoczesnych urządzeń. Oczywiście nadal mnóstwo czynności jest wykonywanych przez pracowników, dlatego muszą oni przestrzegać konkretnych przepisów z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy. W przeciwnym razie są narażeni na rozmaite zagrożenia – m.in. w postaci poparzeń, urazów czy uczuleń układu oddechowego. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jakie są podstawowe wymagania odnośnie bezpieczeństwa stawiane przed osobami zatrudnionymi w piekarniach. 

Obsługa sprzętów wyłącznie po przeszkoleniu

W piekarniach używane są takie maszyny, jak choćby profesjonalny piec do pieczywa i bułek, mieszarka do ciasta, dzielarko-zaokrąglarka, wywrotnica, krajalnica czy zmywarka tunelowa. Są to urządzenia, które muszą posiadać specjalne osłony na części ruchome oraz gorące powierzchnie. Poza tym nie powinny krzyżować się z ciągami komunikacyjnymi i mogą być obsługiwane jedynie przez pracowników odpowiednio przeszkolonych, zapoznanych dokładnie z instrukcją i potencjalnymi zagrożeniami. Dzięki temu ryzyko ewentualnego wypadku zostaje ograniczone do minimum.

Pozostałe istotne wymogi dotyczące maszyn to czyszczenie przy całkowicie wyłączonym zasilaniu i sprawdzanie kabla przed każdorazowym uruchomieniem. Dodatkowo właściciel zakładu jest zobowiązany do: dostarczania podwładnym wody pitnej w ilościach zaspokajających ich potrzeby, zagwarantowania im środków ochrony indywidualnej (buty, rękawice, maski itp.), zadbania o okresowe badania stanu powierzchni płaskich, zamontowanie wentylacji stanowiskowej, wyeliminowanie wszelkich źródeł zapłonu oraz przeprowadzanie regularnych szkoleń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × jeden =