Przepisy BHP w zakładach piekarniczych

Przepisy BHP w zakładach piekarniczych
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Współczesne piekarnie to w ogromnej mierze zakłady zmechanizowane, czyli wykorzystujące wiele nowoczesnych urządzeń. Oczywiście nadal mnóstwo czynności jest wykonywanych przez pracowników, dlatego muszą oni przestrzegać konkretnych przepisów z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy. W przeciwnym razie są narażeni na rozmaite zagrożenia – m.in. w postaci poparzeń, urazów czy uczuleń układu oddechowego. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jakie są podstawowe wymagania odnośnie bezpieczeństwa stawiane przed osobami zatrudnionymi w piekarniach. 

Obsługa sprzętów wyłącznie po przeszkoleniu

W piekarniach używane są takie maszyny, jak choćby profesjonalny piec do pieczywa i bułek, mieszarka do ciasta, dzielarko-zaokrąglarka, wywrotnica, krajalnica czy zmywarka tunelowa. Są to urządzenia, które muszą posiadać specjalne osłony na części ruchome oraz gorące powierzchnie. Poza tym nie powinny krzyżować się z ciągami komunikacyjnymi i mogą być obsługiwane jedynie przez pracowników odpowiednio przeszkolonych, zapoznanych dokładnie z instrukcją i potencjalnymi zagrożeniami. Dzięki temu ryzyko ewentualnego wypadku zostaje ograniczone do minimum.

Pozostałe istotne wymogi dotyczące maszyn to czyszczenie przy całkowicie wyłączonym zasilaniu i sprawdzanie kabla przed każdorazowym uruchomieniem. Dodatkowo właściciel zakładu jest zobowiązany do: dostarczania podwładnym wody pitnej w ilościach zaspokajających ich potrzeby, zagwarantowania im środków ochrony indywidualnej (buty, rękawice, maski itp.), zadbania o okresowe badania stanu powierzchni płaskich, zamontowanie wentylacji stanowiskowej, wyeliminowanie wszelkich źródeł zapłonu oraz przeprowadzanie regularnych szkoleń.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*