Kawa – jakie są jej odmiany?

Ziarna kawy to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie zwanym kawowcem. Jagody te są zbierane, a następnie palone, mielone i parzone w celu uzyskania kawy.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, prawdopodobnie słyszałeś o trzech głównych jej rodzajach: Arabica, Robusta i Liberica. Ale w rzeczywistości istnieją setki różnych odmian roślin kawowych. 

Są one podzielone na kilka głównych grup:

Arabica lub Coffea Arabica 

Jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą krzewu kawowego i produkuje około 70% całkowitej produkcji na świecie. Pochodzi z Etiopii i ma łagodniejszy smak niż Robusta.

Robusta lub Coffea Canephora 

Pochodzi z Afryki Środkowej i Zachodniej, ale obecnie rośnie w wielu krajach, w tym w Brazylii i Indiach. Ze względu na swoją odporność, była używana jako alternatywa podczas II wojny światowej, kiedy import Arabiki stał się trudny ze względu na problemy z transportem. Ziarna Robusty dają mocny, pełny smak i wysoką zawartość kofeiny, która może być gorzka, jeśli nie jest prawidłowo zaparzona.

Jeśli masz ochotę na spróbowanie egzotycznej kawy, to sprawdź witrynę internetową: https://mkfresh.pl/brazil-yellow-bourbon-fazenda-rainha-1kg-bean.

Liberica lub Coffea Liberica 

Pochodzi z Liberii i jest znana z cytrusowych nut w zaparzonej kawie. Jest odporna na choroby, które mogą zaszkodzić innym odmianom kawy, dlatego często jest wykorzystywana jako podkładka do szczepienia innych odmian, takich jak Arabica czy Robusta, w celu zwiększenia odporności na choroby przy jednoczesnym zachowaniu ich pożądanych cech.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − 13 =