Jakie pyszne dania można przyrządzić w kociołku?

Kociołek to rodzaj głębokiego garnka, w którym można przyrządzić smaczne dania na świeżym powietrzu. Kociołki wykonane są zwykle z odpornych i trwałych materiałów, które jednocześnie gwarantują doskonałe rozprowadzanie i utrzymanie ciepła. Na rynku dostępne są kociołki żeliwne, emaliowane, jak i stalowe, które różnią się także wielkością. W zależności od konkretnego modelu przygotowane danie pozwoli nakarmić od kilku do kilkunastu osób. Co zatem przygotować w takim naczyniu? Przepis na dania z kociołka wcale nie musi być trudny, zwłaszcza że składniki mogą być dowolne. Najważniejsze jest, by przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie natrzeć jego wnętrze tłuszczem (roślinnym albo zwierzęcym) oraz wyłożyć liśćmi kapusty. W ten sposób można uniknąć przypalenia.

Do wyboru do koloru

Konstrukcja kociołka pozwala na przygotowanie wyjątkowych dań jednogarnkowych. Można w nim przyrządzić aromatyczną zupę, ale najlepiej sprawdzają się dania, gdzie można skorzystać z opcji duszenia składników. Dzięki temu zyskują one ciekawą konsystencję i aromat. Poszczególne składniki gotują się we własnym sosie, ale warto również zadbać o porcję bulionu warzywnego lub mięsnego albo inny płyn w postaci wina, piwa czy wody. W kociołku można wspaniale przygotować leczo. Pierwszym, ale opcjonalnym składnikiem jest mięso. W dalszej kolejności dodajemy warzywa: cukinię, paprykę, świeże pomidory, cebulę i czosnek. Doprawiamy wszystko pieprzem, solą, wędzoną papryką, zielem angielskim i liściem laurowym, a pod koniec zalewamy przecierem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − dziesięć =