Co należy wiedzieć o wędzeniu?

Wędzenie to świetny sposób na uzyskanie wędlin domowej roboty. Swojskie wyroby są dobrej jakości, o znanym składzie. Domowa wędzarnia może stanąć przy domu lub na działce. Można też zaopatrzyć się w generator dymu, który nada produktom aromat. Jak wędzić mięso i ryby?

Wędzenie w domowych warunkach

Sercem wędzarni są generatory dymu wędzarniczego. Te proste urządzenia są wykonane z wysokiej jakości materiałów. Ich głównym celem jest dostarczenie zimnego dymu do wędzenia. Nadają potrawom aromat wędzonki, wykorzystując niewielką ilość zrębków. Generatory nadają się do większości domowych wędzarni, również tych zbudowanych własnoręcznie. Montaż jest bardzo prosty, a sam proces wędzenia oszczędza czas. Podczas wędzenia mięso lub ryby nie są narażone na osmolenie, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnego wędzenia. Warto dobrać odpowiednie, drewniane zrębki, które mogą podkreślić aromat każdej wędzonej potrawy. Mogą być to drzewa owocowe lub liściaste. Często spotyka się śliwę, jabłoń lub buk. Niektóre gatunki drzew mogą podkreślać kolor mięsa, inne odpowiadają za jego słodki posmak. Urządzenie jest łatwe w demontażu oraz w konserwacji, po każdym użyciu powinno być solidnie wyczyszczone, dzięki temu służy dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − sześć =