Sezonowanie, a inaczej mówiąc dojrzewanie, mięsa staje się w ostatnim czasie coraz bardziej popularne. Najczęściej poddaje się temu procesowi szlachetne gatunki mięs, takie jak wołowina. Sezonowanie polega na pozostawieniu mięsa na około 2-3 tygodnie, w temperaturze 0-4 oC, w wyniku czego mięso nabiera niepowtarzalnych cech – staje się bardziej miękkie, aromatyczne i kruche.
Przede wszystkim jej walory smakowe – krytycy kulinarni są zgodni w stwierdzeniu, że steki przyrządzone z wołowiny sezonowanej są znacznie bogatsze w smaku, bardziej soczyste i miękkie. Mięso dojrzewające zawdzięcza swój smak między innymi temu, że odparowuje z niego woda.
W czasie dojrzewania wytwarzają się także aromaty maślano-orzechowe, które nie będą obecne w mięsie niesezonowanym. Ponadto wołowina sezonowana dostępna ma https://swiezemieso.pl/ ma spore walory odżywcze – zawiera duże ilości kwasu foliowego czy witaminy B12.