W zależności od charakteru i rodzaju prowadzonej działalności gastronomicznej, wyposażenie poszczególnych lokali może nieco się różnić. Inny sprzęt znajdziemy w pizzerii, inny zaś w piekarni czy firmie cateringowej. Dotyczy to m.in. pieców, które są najważniejszym elementem wyposażenia każdego lokalu serwującego jedzenie. Zobaczmy, jakie ich typy i rodzaje stosowane są w gastronomii i czym się charakteryzuje każdy z nich.
Jednym z urządzeń, który możemy spotkać w punktach gastronomicznych, jest piec konwekcyjno-parowy. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie serwowane są dania gotowane na parze, czyli m.in. w restauracjach i barach. Tak przygotowane potrawy są niezwykle smaczne oraz zdrowe, gdyż zachowują swoje wartości odżywcze.
Kolejnym popularnym rozwiązaniem są piece konwekcyjne. Posiadają one specjalnie zaprojektowany układ grzewczy oraz termoobieg, przez co przygotowanie potraw jest znacznie prostsze. W pizzeriach nie może zabraknąć urządzenia, jakim jest profesjonalny piec do pizzy. Pozwala on na przyrządzanie tego dania na wiele sposobów. Zawsze jednak rezultat jest taki sam, a mianowicie chrupiące i równomiernie wypieczone ciasto. Z kolei cukiernie i piekarnie powinny być wyposażone w piece cukiernicze. Służą nie tylko do wypieku ciast i ciastek, lecz także do podgrzewania gotowych dań. Potrzebny jest także piec piekarniczy, który służy do wypieku smacznego pieczywa, takiego jak chleby, bułki, bagietki czy drożdżówki.