Tworząc szyld restauracji, należy zacząć od projektu. Powinien zawierać wzór zawierający nazwę restauracji, a także być dopasowany do charakteru miejsca. Warto zastosować kolor, który najbardziej pasuje do klimatu wnętrza restauracji. Wbrew pozorom kolor agresywny, taki jak czerwony, nie będzie reklamował restauracji z domowym jedzeniem z przytulnym wnętrzem w sposób, jaki właściciel by tego oczekiwał. W takim przypadku wskazane jest zastosowanie stonowanej kolorystyki. Polecanym typem szyldu reklamowego są szyldy neonowe, które przykuwają uwagę nie tylko w dzień, ale także są świetnie widoczne w nocy, wskazując klientom świetnie miejsce do konsumpcji kolacji. Dzięki zastosowaniu neonów reklamowych producent indywidualnie może dobrać wzór, kolor, a także rodzaj zastosowanych neonów dla potrzeb restauratora.
Zlecając produkcję, warto zwrócić uwagę na jakość zastosowanych materiałów. Świetnym wyborem będą producenci posiadający wieloletnie doświadczenie w swoim fachu, których produkty zdobią witryny wielu lokali usługowych w mieście. Szyld powinien być trwały i spełniać swoją rolę przez wiele lat będąc odpornym na warunki atmosferyczne. W przypadku szyldu neonowego warto zainteresować się neonami led, które mają dużo mniejszy pobór prądu niż neony tradycyjne, a także są bardziej ekologiczne. Po otrzymaniu od producenta materiału reklamowego należy zadbać o jego właściwy montaż gwarantujący odporność na uszkodzenia. Na szczęście część firm oferuje montaż wyprodukowanych przez siebie szyldów, zdejmując ten ciężar z użytkownika.