Wina można kwalifikować na różne sposoby. Możemy wziąć pod uwagę ich barwę, zawartość dwutlenku węgla, zawartość alkoholu, zawartość cukru. Jeśli chcemy w łatwy sposób wybrać wino, warto zapoznać się z poniższymi kwalifikacjami.
Podział win ze względu na jego barwę:
-różowe ( barwa w kolorach jasnoróżowych do jasnoczerwonych) np. Volunte Pilnot
-białe (barwa w kolorach od jasnożółtej do zielonkawej albo brązowej) np. Bisol Talento
-czerwone (barwa w kolorach od jasnoczerwonych do ciemnowiśniowych) np. wino Piemont
Kolejny bardzo istotny podział win, odnosi się do zawartości w nich alkoholu. W zależności od posiadanej procentowej zawartości alkoholu wyróżniamy wina:
– słabe, które posiadają maksymalnie do 10 procent alkoholu
-średnio mocne, które posiadają od 10 do 14 procent alkoholu
-mocne, które mają w sobie od 14 do 18 procent alkoholu
-wzmocnione, zaczynają się od 18-procentowej zawartości alkoholu. Inaczej nazywane są określeniem alkoholizowanych, mogą to być na przykład wina: porto, sherry,malaga, madera.
W zależności od zawartości dwutlenku węgla, wina dzielimy na:
-spokojne
-półmusujące
-półmusujące- gazowane
-musujące- gazowane
Wina podzielone ze względu na zawartość w ich cukru:
– wytrawne, posiadają w sobie do maksymalnie 1,5 %cukru
-półwytrawne, mają w składzie od 2 do 4 % cukru
-półsłodkie, zawierają cukier na poziomie od 4,5 do 7,5 % (sprawdź ofertę: wina białe pół-słodkie)
-słodkie, ich zawartość cukru to 8 do 16 %
-bardzo słodkie, mają one więcej niż 16 % cukru.
Wina można podzielić także na inne kryterium, biorące pod uwagę sposób konsumpcji oraz jej czas.
W ten sposób wina można podzielić na:
-stołowe
-deserowe
-likierowe.