Podział nawozów należy zacząć od rodzaju ich pochodzenia, wówczas otrzymuje się nawozy sztuczne i naturalne. Dużo bardziej wartościowe okazują się te naturalne, między innymi ze względu na znacznie lepszą przyswajalność przez rośliny. Dodatkowo nawozy można podzielić na jedno i wieloskładnikowe, jesienne, wiosenne. W przypadku rolnictwa obok nawozów pozyskiwanych z produkcji zwierzęcej, czyli obornik, gnojówka i gnojowica, wykorzystuje się także nawozy sztuczne.
Zastosowanie nawozów sztucznych jest kluczowe dla zwiększenia efektywności produkcji. Ponadto nawozy sztuczne można stosować dłużej niż nawozy naturalne, to znaczy niemalże w każdej fazie rozwoju rośliny. Nawozy sztuczne można uzyskać w bardzo różnych formach. Są one zarówno w granulacie jak i w płynie. Tym samym można dostarczać je roślinom do gleby jak i dolistnie. Wybór sposobu nawożenia najczęściej zależy od fazy rozwoju roślin. We wczesnym etapie stosowane są wysokiej jakości azotowe nawozy w formie granulowanej. Następnie zaś wykorzystuje się nawozy płynne. Nawozy dolistne na zboża można dostarczać do roślin także przy okazji innych zabiegów, na przykład podczas oprysku na chwasty.