Prowadząc restaurację czy inny lokal gastronomiczny niezbędne jest posiadanie sprzętów ułatwiających pracę i usprawniających procesy, prowadzące do powstania gotowych dań i napojów. Wśród odgrywających ważną rolę sprzętów znajdują się kruszarki do lodu.
Klienci często mają ochotę na zimne napoje. Przez to szczególnie w barach kruszarka to podstawowe urządzenie, znajdujące się pod ręką profesjonalnego barmana. Prawie do każdego drinka dodawany jest kruszony lód. Wybiera się go zamiast mrożonych kostek, ponieważ o wiele lepiej wygląda w szklankach, a także wzmacnia intensywność smaku trunku. Także w napojach bezalkoholowych, takich jak koktajle owocowe czy orzeźwiające soki, kruszony lód stanowi niezbędny dodatek. W kawiarniach nieustającą popularnością cieszy się kawa mrożona.
Nie tylko chłodne napoje wymagają użycia kruszonego lodu. Stanowi on idealne rozwiązanie do przechowywania żywności, przede wszystkim ryb i owoców morza. W tym celu używa się go w sklepach, ale także w magazynach i hurtowniach. Sklepowa lada, w której towary znajdują się na kruszonym lodzie, nie tylko służy ich świeżości, ale także wyglądem przyciąga wzrok klientów.
Na rynku istnieje wiele modeli, które różnią się rozmiarem, mocą i wydajnością. Warto więc przed zakupem oszacować, ile skruszonego lodu będzie potrzebne w ciągu jednego dnia. Kompletując wyposażenie gastronomii, trzeba zwrócić uwagę na jakość sprzętu, ale także na jego funkcjonalność. Przy dużym zapotrzebowaniu przydatna będzie kruszarka, która może pracować bez przerwy. Szczególnie istotne to jest w sezonie letnim, gdy lód jest używany właściwie przez cały czas.