Jak działa pompa spożywcza?

Przemysł spożywczy wykorzystuje różne urządzenia. Większość z nich z biegiem czasu jest wzbogacana o najnowsze technologie i materiały produkcyjne. Jednym z niezbędnych elementów przetwórstwa spożywczego, ale także farmaceutycznego i kosmetycznego są pompy spożywcze – używane wszędzie gdzie obecne są ciecze.

Wysokie standardy utrzymania higieny

Pompa spożywcza idealnie sprawdza się wszędzie tam, gdzie standardy higieniczne muszą być utrzymane na najwyższym poziomie – w firmach farmaceutycznych, w przetwórstwie mleka lub soków owocowych. Jest zbudowana tak aby zachować sterylność, a jednocześnie jest łatwa w demontażu. Ponadto pompa spożywcza nie może mieć martwych stref – czyli miejsc niemożliwych do umycia.

W przetwórstwie mleka wykorzystuje się pompy krzywkowe

Jednym z rodzajów urządzeń są pompy krzywkowe. Warto zajrzeć na stronę https://pompy-polska.pl/pompy-krzywkowe, aby dowiedzieć się więcej informacji na ich temat. Takie pompy są idealne do obróbki cieczy o delikatnej strukturze i dużej lepkości – znajdują zastosowanie w przetwórstwie mleka, lodów, miodów, soków lub ciasta chlebowego. Pompa krzywkowa to tzw. pompa ssąca na mokro – aby działała prawidłowo musi wystąpić odpowiedni napływ cieczy po ssącej stronie. Charakterystycznym elementem są rotory, które poprzez obrót dokonują otwierania i zamykania komór transportowych. W ten sposób tworzy się ciśnienie po stronie ssącej, które wypycha ciecz na stronę tłoczną. Dzięki zastosowaniu tego rodzaju pompy uzyskuje się pracę z niską prędkością, co zmniejsza ilość awarii urządzenia i gwarantuje solidne wyczyszczenie, bez potrzeby jego rozkręcania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 3 =