Choroba trzewna, czyli celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Osoby chore nie mogą jeść produktów zawierających gluten, gdyż jego spożycie powoduje poważne komplikacje zdrowotne w postaci uszkodzenia jelita cienkiego, a tym samym do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Gluten znajduje się w produktach spożywczych zawierających pszenice, jęczmień i żyto. Jest to przede wszystkim wszelkiego typu pieczywo i wszystkie inne produkty, które powstały na bazie tych zbóż, czyli:
– mąka i wszystkie produkty, które zawiera np. wypieki, naleśniki, pierogi
– kasza manna, kuskus i jęczmienna
– piwo i wszystkie inne produkty zawierające słód jęczmienny
Gluten jest dodawany jako wzmacniacz smaku w takich artykułach jak: majonez, ketchup, dipy, musztarda, gotowe sosy w proszku, budynie. Bardzo często znajduje się również w żywności przetworzonej np. w konserwach, wędlinach, a nawet w nabiale, a w szczególności w jogurtach i żółtym serze.
Chorzy na celiakię, aby mieć pewność, że ich sposób odżywiania jest prawidłowy, powinni skorzystać z pomocy wsparcia profesjonalistów. Dietetyk w Gdyni, czy w innych miastach w Polsce pomoże tak skonstruować codzienne menu, że będzie ono nie tylko zdrowe i bezpieczne, ale również smaczne. Ten ostatni aspekt jest szczególnie ważny, gdyż osoby chore, pomimo restrykcyjnej diety chcą również czerpać przyjemność z jedzenia.
Wizyta u dietetyka wskaże na szereg możliwości tworzenia dieta, która pokaże, że życie z celiakią jest możliwe. Do produktów, które są całkowicie bezpieczne dla chorych, zalicza się:
– mięso
– ryby
– owoce
– warzywa i owoce
– mleko
– biały ser
– ziemniaki
Osoby z celiakią mogą pić kawę, herbatę oraz cieszyć się słodkimi cukierkami czy lizakami. Zawsze jednak trzeba dokładnie sprawdzać skład danego produkty. Na rynku są specjalne sklepy oferujące żywność dla osób uczulonych na gluten, w tym specjalne pieczywo.