Suszarki do grzybów to urządzenia coraz częściej spotykane w polskich domach. Do niedawna jeszcze korzystali z nich przede wszystkim zapaleni i doświadczeni grzybiarze. Obecnie także osoby sporadycznie poszukujące grzybów korzystają z suszarek do ich przetwarzania. Poniżej przyglądamy się z bliska tej grupie urządzeń oraz podpowiadamy, jak krok po kroku warto dokonywać ich zakupu.
Zadaniem suszarki jest emitowanie ciepłego nawiewu, który przechodząc przez kolejne piętra urządzenia, będzie doprowadzał do wysuszenia grzybów. Dzięki odpowiednim kształtom i rozwiązaniom ciepło zostaje rozprowadzane równo w całym urządzeniu, a ulokowane w nim grzyby szybko wytracają wodę. Jednocześnie zachowują one swoje właściwości zdrowotne i smakowe.
Dostępne urządzenia można podzielić według kryterium ich kształtu oraz konstrukcji. Wyróżniamy pod tym względem suszarki prostokątne oraz okrągłe. Kształt ma wpływ przede wszystkim na walory ergonomiczne urządzenia, niekoniecznie na sposób jego użycia.
Istotną sprawą jest także konstrukcja sita, czyli kluczowego elementu wewnątrz suszarki. Może być wykonane z metalu lub plastiku. Choć sitka nie są trudne w czyszczeniu, to jednak coraz więcej urządzeń pozwala na ich swobodne wyciąganie oraz mycie w zmywarce.
Sposób zamykania urządzenia to kolejna kwestia praktyczna. Znajdziesz produkty zamykane z przodu, przypominające kształtem zwykły piekarnik, a także suszarki zamykane od góry. Te ostatnie posiadają panel grzewczy ulokowany na spodzie.
Sposób suszenia to sedno każdego urządzenia. Urządzenia o różnym mechanizmie działania znajdziesz w ofercie: https://sklep.mpm.pl/pl/24-suszarki-do-grzybow. Do wyboru masz przede wszystkim suszarki działające poprzez emitowanie suchego i ciepłego nawiewu powietrza. Na popularności zyskują także urządzenia działające za pomocą promieniowania podczerwonego.