Gwarancją udanego sukcesu w branży gastronomicznej jest nie tylko menu skrojone pod potrzeby klientów czy atrakcyjne ceny dań. Liczy się przede wszystkim dobra organizacja pracowników, a ta w dużej mierze uzależniona jest od zaplecza kuchennego. Jakie sprzęty powinny znaleźć się w restauracyjnej kuchni i na co zwracać uwagę wyposażając lokal? Sprawdźmy, czego nie może zabraknąć, aby nasza restauracja działała prężnie i przynosiła zyski. W jakie sprzęty musimy się więc zaopatrzyć?
Większość właścicieli wyposażając zaplecze gastronomiczne swojego lokalu skupia się na dużych sprzętach. Choć stół roboczy, piece kuchenne czy lodówki pełnią najważniejszą rolę, zapewniając pracownikom miejsce do przygotowywania posiłków, a samym daniom dobre warunki termiczne, nie bez znaczenia pozostają także mniejsze sprzęty. Zestaw noży dla szefa kuchni to podstawowe narzędzie w pracy każdego kucharza. Przy wyborze noży powinniśmy kierować się materiałem, z którego są wykonane (najlepszą opinią cieszą się noże ceramiczne oraz tytanowe), ich odpornością na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i kontakt z żywnością. Każdy zestaw powinien cechować się różnorodnością ostrzy, które znacznie ułatwią i przyspieszą pracę kucharza. Uchwyt noża powinien być stabilny i odpowiednio wyprofilowany, tak by zapewnić wygodę w trakcie krojenia. Warto pamiętać także o odpowiedniej pielęgnacji zestawu noży oraz zakupie modelu ostrzałki przeznaczonej do konkretnego materiału z jakiego wykonane są noże.