Oliwa z oliwek istnieje od czasów starożytnych. Był używany w kuchni, kosmetykach i rytuałach religijnych, ale dopiero od niedawna stał się podstawowym składnikiem diety. Przed wprowadzeniem na rynek olejów przetworzonych oliwa z oliwek była podstawowym olejem spożywczym w wielu krajach. Oliwa z oliwek może oferować korzyści zdrowotne ze względu na wysoki poziom tłuszczów jednonienasyconych, które są związane z niższym poziomem chorób serca i cholesterolu. Ten rodzaj tłuszczu może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, co pozwala prowadzić bardziej aktywny tryb życia.
Włoska oliwa z oliwek była używana od wieków. Jest to jeden z najstarszych znanych olejów spożywczych. Nie jest to jednak tylko olej kuchenny. Może być stosowany na tak wiele różnych sposobów, że może nawet zastąpić masło w Twojej diecie! Wszechstronność oliwy z oliwek sprawia, że jest chętnie wybierana przez osoby dbające o zdrowie, które poszukują zdrowej alternatywy dla innych olejów i tłuszczów. Zdrowe gotowanie nie zawsze jest łatwe, ale oliwa z oliwek jest tak wszechstronna, że możesz znaleźć przepisy na swoje potrzeby żywieniowe, gdziekolwiek jesteś.
Oliwa z oliwek jest od wieków używana jako zdrowy substytut gotowania, ponieważ można ją przechowywać w temperaturze pokojowej, nie psując się. Jest również bogaty w witaminy, takie jak A, D, E i K1, które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Oliwa z oliwek, która zdążyła się utlenić, staje się zjełczała lub toksyczna, dlatego należy ją przechowywać w hermetycznym pojemniku z dala od źródeł ciepła lub światła wrażliwego