Yerba mate to napar ziołowy przyrządzany z rośliny o nazwie ostrokrzew paragwajski, uprawianej wyłącznie w Ameryce Południowej. Wyróżniamy odmianę argentyńską (wyjątkowo łagodną), paragwajską (o dymnym posmaku), brazylijską (soczyście zieloną), a także urugwajską (o specyficznym, trawiasto-siankowatym aromacie). Niezależnie od gatunku omawiany napój posiada silne właściwości prozdrowotne i stanowi świetną alternatywę dla czarnej kawy czy klasycznej herbaty. Wysokiej jakości yerbę znajdziemy na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/yerba-mate-10/.
Jeśli zależy nam na prawidłowym piciu yerba mate, powinniśmy w pierwszej kolejności kupić matero, czyli pojemnik wykonany z naturalnego drewna (najczęściej tykwowego), gliny, ceramiki lub metalu. Posiada on dosyć szeroki wlot, do którego wkłada się bombillę – rurkę ze stali nierdzewnej, służącą do powolnego siorbania wywaru. Przyrządzenie yerby to stosunkowo łatwy proces, ale wymagający przestrzegania odpowiedniej kolejności poszczególnych etapów. Najpierw należy wsypać do matero pożądaną ilość suszu, przy czym sugerowana porcja to jedna trzecia, ewentualnie połowa objętości naczynia.
Następnie zaleca się stworzenie kopczyka w celu odsypania najdrobniejszych listków na samo dno. W ten sposób mamy gwarancję utrzymania uciążliwych pyłków z dala od rurki. Oto pozostałe czynności do wykonania: wlanie niewielkiej porcji wody i odczekanie, aż dokładnie wchłonie ją susz, włożenie do środka bombilli (filtr musi prostopadle przylegać do kopczyka) oraz ponowne zalanie zawartości ciepłą wodą w temp. około 80 stopni Celsjusza. W tym momencie napar jest już gotowy do spożywania.